מה עושים בטיפול זוגי ולמי הוא מיועד?

טיפול זוגי הוא לעיתים הצעד האחרון לפני פרידה ולכן עדיף להתחיל אותו הרבה קודם. מה עושים בטיפול זוגי ולמי הוא מתאים?  כל התשובות במאמר הבא!

דפוס, מעצם שמו, מבוסס על שבלונה נוקשה. זה נכון גם לגבי דפוסי התנהגות בכלל ובתוך קשר זוגי, בפרט. החלפת דפוסים היא משום כך עסק לא פשוט, שלא תמיד ניתן לבצע לבד, בעיקר כשמדובר במערכת מורכבת המכילה אדם נוסף, כמו הזוגיות.

שאלת הדפוסים בזוגיות עולה, בעיקר כשהיא מתחילה להתערער. שני בני הזוג יכולים להגיע למסקנה שהם רוצים לשנות דפוסים כדי לשפר את מערכת היחסים, אבל לא תמיד יודעים איך. התשובה היא במקרים רבים טיפול זוגי, פנייה לאיש מקצוע מומחה לקבלת עזרה ומוכנות לעבור תהליך של כמה חודשים.

מהו טיפול זוגי?

הטיפול הזוגי או ייעוץ זוגי הינו טיפול אשר ניתן על ידי מי שהוסמך לכך והוכשר ייעודית לעבודה עם זוגות. מטרת ההליך הטיפולי היא סיוע בפתרון עימותים והתמודדות עם מצבי לחץ ומשבר, כדי לשמר את הקשר. מחקרים וניסיון קליני מראים, שככל שמקדימים להגיע לטיפול, סיכויי ההצלחה גבוהים יותר.

הטיפול הזוגי הוא לרוב קצר מועד. אורכו תלוי בגורמים כמו עומק המשבר, המוטיבציה וכוחות הנפש של בני הזוג לעבור שינוי, כמו גם נסיבות משפחתיות ואחרות.

ההליך מתחיל בפגישת היכרות, בה מדברים על דפוסי התקשורת הזוגיים ומגדירים את הבעיות העומדות בבסיס הקשר. בהתאם לכך, תתגבש ההחלטה על הכיוון הטיפולי.

המפגשים מתקיימים בזוג, לצד מפגשים פרטניים של כל אחד מבני הזוג עם המטפל/ת. במפגשים הפרטניים, המטפל לומד להכיר טוב יותר כל אחד מהצדדים, את ההיסטוריה האישית והמשפחתית שלו והשלכותיה על הזוגיות הנוכחית.

המפגשים הפרטניים, מאפשרים לכל אחד מבני הזוג לפרוק רגשות קשים בחופשיות ולשתף בדברים שהוא לא מרגיש בנוח לשתף בנוכחות בן/ת הזוג. המטפל יכול, במפגש הפרטני, לשקף את בן הזוג הנעדר ולאפשר למטופל לומר לו, את מה שהוא לא מעז לומר בפנים.

למי מיועד טיפול זוגי?

כל מי שנמצא בזוגיות ארוכת טווח, עם או בלי נישואין או ילדים, בפרק א' או מעבר לו, עלול להזדקק בשלב כזה או אחר לטיפול זוגי, אצל איש מקצוע.

זה יכול לקרות כאשר מתעורר קונפליקט מתמשך בקשר, שבני הזוג לא מסוגלים לפתור בעצמם, כאשר קיימים בזוגיות מאבקי כוח, כשהתקשורת וההתנהלות הזוגית היא פוגענית, כשאחד מבני הזוג או שניהם מרגישים תקועים או לא מסופקים, כשיש ריחוק מיני והיעדר אינטימיות ועוד.

משבר בזוגיות עלול להתעורר גם על רקע נסיבות חיים, גם המשמחות לכאורה, כמו הריון, הולדת ילד/ה או עזיבת הילדים את הבית, ובוודאי באירועי משבר כמו: אובדן מקום עבודה, מוות במשפחה, בעיות מול משפחות המוצא ועוד.

בין האירועים השכיחים המובילים בני זוג לטיפול, אפשר למצוא כמובן בגידה שהתגלתה, שגרמה לפגיעה רגשית קשה, לתחושות דחייה ואובדן אמון בצד הנבגד ולרגשות אשמה, בצד הבוגד.

תרגול בבית

כל מפגש בטיפול הזוגי, מוקדש ללמידה של הבעיה העומדת ביסוד הסכסוך וגיבוש הפתרון והכלים שיש ליישם, כדי לשנות ולהטמיע את השינוי. בין המפגשים השבועיים, נדרשים בני הזוג לבצע משימות ולתרגל את הכלים שרכשו במפגש, כדי להכניס אותם לחיי היומיום ולייצר זוגיות בריאה.

העבודה על השינוי בהתנהלות הזוגית, צריכה להיות מבוססת על שיתוף פעולה בין בני הזוג ועל נכונות לביצוע המשימות והמטלות של הטיפול.

מה עושים בטיפול זוגי? היבטים בטיפול זוגי

כדי לבצע עבודה מעמיקה על הזוגיות, יש לכלול בהליך הטיפולי כמה היבטים. בהיבט ההתנהגותי, יש לבחון את ההתנהלות הזוגית היומיומית. איך נפרדים בבוקר לפני העבודה, כיצד משתלבים לוחות הזמנים, מהי תכיפות התקשורת במהלך היום, האם יש תקשורת מקרבת, מהי תכיפות המפגשים המיניים וכדומה.

בהיבט הרגשי, חשוב לברר מהן התגובות של בני הזוג לסיטואציות שונות ומה הסיבות להן, מה הטריגרים של כל אחד מהם לכעס או התרחקות ואיך ניתן להכיר את העולם הרגשי של בן הזוג ולתקשר בצורה מכילה.

בנוסף, יש להתייחס להיבט הקוגניטיבי, כלומר הדרך שבה אנחנו רואים את המציאות, מגדירים מהי קבלה ונתינה ומהי זוגיות מפרה ואף להיבט הרוחני. כאשר מדובר על איכות חיים בזוגיות קשה שלא להידרש לסוגיות של תפיסת עולם, לגבי מהו אושר ומהם בעצם חיים מספקים ובעלי משמעות.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים