מטפל זוגי

מה תפקידו של המטפל הזוגי ואיך בוחרים אותו?

זוגיות בריאה היא תנאי הכרחי לאיכות חייו של כל זוג ושל הסובבים אותו. מתי צריך להציל אותה באמצעות טיפול ואיך בוחרים מטפל זוגי? כל התשובות בהמשך!

אם המערכת הזוגית שלכם במבוי סתום ויש לכם רצון לחלץ אותה משם, הדרך המקובלת והיעילה, היא פנייה לטיפול זוגי. התמודדות עם משבר בזוגיות בכוחות עצמכם, תהיה מורכבת בהרבה ואולי מוצלחת הרבה פחות, ללא איש מקצוע.

מחקרים בנושא וניסיון קליני, מראים שככל שניגשים לטפל במשבר זוגי מוקדם יותר, סיכויי ההצלחה גדלים והטיפול עשוי להיות קצר יותר.

מיהו מטפל זוגי?

מטפל זוגי הוא מומחה מקצועי בתחום הטיפול הזוגי. הוא מתמחה בעבודה עם זוגות שמתמודדים עם קשיים ביחסיהם ובתהליכים הזוגיים. המטפל הזוגי פועל בצורה שותפת ומתמידה עם שני בני הזוג כדי לסייע להם לפתור ולהתמודד עם קושיים שונים. הוא מסייע לזוגות לפתח יכולות תקשורת יעילות, להבין את צרכי השותפים, לפתח אמפתיה והבנה רגשית, ולחזק את הקשר האמוציונלי ביניהם. המטפל הזוגי מספק כלים, טכניקות ואסטרטגיות שמטרתן לחזק את היחסים הזוגיים ולקדם את הרגשת השלמות והטוב ביניהם. העבודה עם מטפל זוגי יכולה לתמוך בזוגות בשלבים שונים בחייהם, כולל בתקופות של קושי, משברים או שיפור היחסים הקיימים ביניהם.

מטרת הטיפול הזוגי

טיפול זוגי או ייעוץ זוגי, נועד כאמור לסייע בפתרון משבר זוגיות. משבר כזה יכול להגיע מהיעדר תקשורת, מאבקי כוח, מחלוקות חוזרות ונשנות, ריחוק מיני, בדידות רגשית, חיכוכים על רקע היחסים עם משפחות המוצא. כל אלה ועוד, מביאים להופעת רגשות שליליים כלפי בן/ת הזוג, כמו קנאה, תסכול, ביקורתיות וכעס.

בנוסף, טיפול זוגי נדרש לא פעם, להתמודדות עם מצבי קיצון כמו בעל בוגד, לצד  משברי חיים, כמו מוות או מחלה קשה במשפחה, מעבר מגורים, פיטורין ועוד.

יש לדעת שהעבודה הזוגית אינה מסתיימת בקליניקה. בני הזוג נדרשים להמשיך להיות מודעים לדפוסי הפעולה שלהם לבחון את הדינמיקה ביניהם, גם בין הפגישות.

איך בוחרים מטפל זוגי?

הצלחת הטיפול הזוגי תלויה לא מעט, בבחירה נכונה של המטפל. כשבוחרים במטפל זוגי, יש לוודא שהוא בעל הסמכה של “האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי” ולברר מהי הגישה הטיפולית בה הוא נוקט והאם היא מתאימה לכם.

ניתן למצוא מטפל זוגי גם במגזר הציבורי, בתחנות לטיפול משפחתי וזוגי של המחלקות לשירותים חברתיים, ברשויות המקומיות.

את ההחלטה הסופית, כדאי לקבל רק לאחר המפגש הראשון עם המטפל, בעקבות התרשמות ממנו ומדרך הטיפול שלו, בדיקה האם אתם מתחברים אליו והאם הוא מעורר אמון.

מה עושים בטיפול זוגי?

טיפול זוגי, מאפשר לאוורר את הקשיים במרחב בטוח ומאפשר. המטפל מנתב את השיחה, בדרך הנותנת ביטוי גם לרגשות הכואבים, כדי לעבד אותם לפני שיהרסו את הקשר.

הפגישות הראשונות בטיפול, מוקדשות לבחינה הדדית של כל הצדדים זה את זה. עם הזמן עולות השאלות והמצוקות, הקשיים, אך גם החוזקות של הקשר ואיפה רוצה כל אחד מבני הזוג, למצוא את עצמו בתום התהליך.

מטפל זוגי מקצועי לא ידחוף את בני הזוג לסיים את היחסים, אלא במקרים של אלימות במשפחה, התמכרויות, ובעיות נפשיות קשות שלא ניתנות לטיפול. המטרה היא, לאפשר להם לברר האם הם יכולים לפעול לשיקום הקשר ולבצע את הוויתורים הנדרשים.

הפגישות מתקיימות לרוב אחת לשבוע ומומלץ על שמירת מסגרת קבועה של יום ושעה. לצד הפגישות הזוגיות, ינהל המטפל גם פגישות אישיות עם כל אחד מהצדדים, כדי לאפשר חופשיות רבה יותר ויקפיד על איזון במספר הפגישות האישיות, עם שני בני הזוג.

יש לזכור שטיפול זוגי אינו יכול לחולל קסמים וקשה להעריך מראש את אורכו ומידת הצלחתו, התלויים לא מעט במחויבות של בני הזוג וברצון שלהם לתקן.

סיום הטיפול

בכל שלב של הטיפול, יכולים בני הזוג להחליט שהוא הסתיים. זה יקרה לרוב, כשיחושו שחל שינוי וניתן להשיג את המטרות שהציבו, כמו שינוי באווירה ובשיח הזוגי ויכולת להתנהל באמפתיה וקבלה של האחר.

ניתן גם לסיים את הטיפול בהדרגה, בדילול המפגשים, כדי לאפשר לבני הזוג להינתק מהמסגרת בהדרגה ולהמשיך להתמודד בכוחות עצמם. בהמשך, הם יוכלו לבצע "תחזוקה", באמצעות פגישות נוספות עם המטפל, בעת הצורך.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים