כל מה שחשוב לדעת על התקף חרדה: המדריך המלא

אנשים רבים חווים התקפי חרדה מדי פעם. מדובר על תחושה טבעית שמטרתה להגן עלינו מפני איום. החרדה למעשה מאפשרת לנו לזהות איומים, להתמקד בהם ולהתמודד עימם. החרדה תעורר בנו תסמינים גופניים כגון: דופק מהיר, עלייה בחום של הגוף, נשימה שטחית, שינויי התנהגות, כיווץ שרירים ועוד. היא תגרום לנו לרצות לנטרל את הגורם המאיים ולרוב נפעל בדרך של להילחם, לקפוא או לברוח. מהו התקף חרדה וכיצד תוכלו להתמודד איתו בהצלחה? כל התשובות בהמשך!

מהו התקף חרדה?  

התקף חרדה לעיתים מהווה סוג של מערכת הגנה המופעלת במקרי קיצון. יחד עם זאת, ישנם מקרים שבהם החרדה מתעוררת במקרים אחרים. ישנם אנשים אשר יפרשו אירועים מסוימים כמאיימים על אף שהם אינם כאלה, במקרים הללו, הם יסבלו מכל התופעות הגופניות אשר מלוות בעת חרדה. האדם אשר ירגיש שתחושות החרדה לא מתעוררות בזמן הנכון, ינסה להפסיק אותן, דבר שיגרום להן להמשיך לחזור על עצמן והוא ירגיש שהוא לא בשליטה או שהוא אפילו משתגע.

מה הסיבה להתקף חרדה?

התקף חרדה למעשה יתרחש כאשר אדם יתפוס סיטואציה מסוימת כדבר מסוכן וירגיש שהתחושות הללו עלולות לגרום לו לסכנה מיידית ואסון. עקב כך אותו אדם עלול לסבול מתסמינים גופניים חמורים יותר ובעצימות גבוהה יותר, עד שהוא יגיע למצב של חרדה שעלול להשבית אותו לגמרי. לפעמים האדם ירגיש שהוא חווה אירוע גופני כלשהו כגון: התקף לב וזאת בשל התופעות הגופניות.

התקף חרדה: תסמינים

ההתקף יתחיל בתגובה של פחד שמגיעה באופן מפתיע ובעצימות גבוהה. הוא יגיע לשיא שלו לאחר עשר דקות בערך ויחלוף לגמרי לאחר חצי שעה. במהלך הזמן הזה, הגוף יחווה מגוון תסמינים שונים כגון: רעד, דפיקות לב מהירות, קוצר נשימה, כאבים בחזה, תחושה של מחנק, תחושה של חום גוף שעולה או צמרמורות, תחושה של נמלולים בגוף, תחושה שעומדים להתעלף ועוד.

התקפי חרדה בזוגיות

כפי שניתן להבין, התקפי חרדה הם לא דבר קל להתמודדות. לכן, כאשר אחד מבני הזוג סובל מחרדה, הדבר עלול לפגוע בזוגיות, על אחת כמה וכמה אם מדובר על התקפי חרדה שמתרחשים באופן תדיר.

התקפי חרדה פורצים ללא אזהרה מוקדמת והם יכולים להופיע בכל זמן ובכל מקום. חוסר היכולת של בן או בת הזוג לנבא את הזמנים שיפרוץ התקף חרדה אצל בן או בת הזוג שלו, עלולים לגרום לו לחששות. הוא עלול להימנע מלהגיע עם בן או בת הזוג לאירועים חברתיים, לצאת ממצבי שגרה ועוד. גם במקרה שבו הוא יחליט לצאת עם בן או בת הזוג למקום אחר, הוא ימצא את עצמו דואג ללא הרף למצבו הנפשי.

לחיות לצד בן או בת זוג שסובלים מהתקפי חרדה, זה לחיות למעשה בשגרה של חוסר וודאות. להיות כל הזמן במצב של כוננות לקראת מה שיגיע, להתמודד עם בידוד חברתי ועוד.

כיצד מתמודדים?

לא מעט בני זוג של אנשים עם חרדה, מרגישים שהם מתמודדים לבד עם הקשיים. יחד עם זאת, חשוב להבין שהמוצא היחיד מהמצב הזה הוא לשתף את הסביבה הקרובה בהתמודדות של בן או בת הזוג עם התקפי החרדה וזאת כמובן, לאחר שהייתה הסכמה על כך.

לאחר מכן, חשוב מאוד לבחור בטיפול מתאים להתקפי החרדה של האדם וכן, לבחור בטיפול זוגי שמטרתו לסייע לבן או בת הזוג ללמוד כיצד לחיות לצידו של אדם שסובל מהתקפי חרדה, כיצד להתמודד, כיצד לסייע וכיצד להמשיך לחיות חיים טובים ותקינים ולפתח זוגיות בריאה למרות הכל.

התקפי חרדה: באיזה טיפול כדאי לבחור?

כיום ניתן למצוא טיפולים שונים ומגוונים עבור התקפי חרדה: ראשית כל, אם מדובר על התקפים קשים אשר משבשים את שגרת חייו של האדם או מונעים ממנו לחיות בצורה תקינה, ניתן לקבל טיפול תרופתי מפסיכיאטר שמתמחה בתחום שמטרתו היא להקל על התקפי החרדה.

כמובן שמלבד הטיפול התרופתי, ניתן לבחור בטיפול קוגניטיבי התנהגותי שהוא טיפול ממוקד וקצר טווח. המטרה של הטיפול היא לסייע לאדם לזהות את דפוסי החשיבה שמובילים אותו להתקפי חרדה ולעבוד עליהם על מנת ליצור שינוי בפועל בהתנהגות.

טיפולים נוספים יכולים להיות: טיפול NLP או טיפול פסיכולוגי דינמי שיכול לרדת לשורש הבעיה, אך הוא טיפול ארוך טווח.

אם בן או בת הזוג שלכם מתמודדים עם חרדה, חשוב שתדעו שלא כדאי לכם להישאר עם הקושי לבד. עזרו לו לבחור את הטיפול הנכון להתמודדות עם התקפי החרדה ובחרו בטיפול זוגי או בטיפול אישי עבורכם, שיסייע לכם להתמודד בצורה נכונה עם המצב.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים