זוגיות היא לא תמיד דבר קל. כל אחד מבני הזוג יודע שבכדי שהזוגיות תפרח, עליו לתת מעצמו, להיות קשוב, אכפתי ועוד. כאשר בן או בת הזוג סובלים מפוסט טראומה, הרי שהדבר הופך את הזוגיות למורכבת ותובענית הרבה יותר. תסמונת פוסט טראומה עשויה להתפתח לאחר טראומה מסוג: פיגוע, מלחמה, פגיעה מינית ועוד. היא עלולה להשפיע בצורה רצינית מאוד על רווחתו האישית של הסובל ממנה ובהתאם לכך, גם על מערכות היחסים השונות בחייו. אנשים פוסט טראומטיים, לא פעם יחוו את הטראומה מחדש והדבר יהיה מלווה בתסמינים שונים כגון: התפרצויות, חרדות ועוד.
פוסט טראומה: על מה מדובר?
אנשים אשר חוו טראומה משמעותית בחיים שלהם כתוצאה מפגיעה מינית, מלחמה, תאונה, פיגוע או כל אירוע אחר שסיכן את החיים שלהם, לא פעם יפתחו סימפטומים של פוסט טראומה מתמשכת. אם הסימפטומים הללו נמשכים גם לאחר שעבר חודש מהאירוע שהאדם עבר, כדאי מאוד לגשת לאבחון בכדי להבין האם אכן מדובר על הפרעת דחק פוסט טראומתית.
הסימפטומים של הפרעת דחק פוסט טראומתית יתחלקו לארבע קבוצות:
- סימפטומים חודרניים – שיכללו פלשבקים שיגרמו לאדם להרגיש כאילו הוא חווה את האירוע מחדש בהווה.
- סימפטומים הימנעותיים – הכרוכים בהימנעות של האדם בלהיזכר בכל מה שקשור למאורע הטראומתי שעבר.
- עוררות יתר – הכוללת סימפטומים כגון: רגזנות, חוסר שינה, דריכות יתר, תוקפנות ועוד.
- מצבי רוח משתנים – סימפטומים הנוגעים לשינויים במצבי הרוח של האדם וכן שינויים בקוגניציה שלו, בין היתר: יהיה לו קשה להיזכר בטראומה שחווה, הוא עלול להאשים את עצמו, מנעד הרגשות שלו יהיה קטן ועוד.
כיצד פוסט טראומה משפיעה על זוגיות?
אנשים פוסט טראומטיים יסבלו ממגוון תסמינים שונים כגון: קשיים בוויסות החושית, חוסר עניין בפעילות מינית, חוסר עניין בפעילויות משפחתיות, פיתוח של תלות משמעותית בפרטנר, כעס מתפרץ שיכול לבוא לידי ביטוי בריחוק מבן או בת הזוג, התעלות, ביקורת ועוד. מעבר לכך, הם יתקשו בפתרון בעיות, יסבלו מחרדה והצפה רגשית גם למול עימות לא משמעותי בינם לבין בן או בת הזוג ועוד.
חשוב להבין כי אדם פוסט טראומטי חייב להיות מטופל. בין אם מדובר על אדם שסובל מהתסמונת אך כלל לא אובחן שכזה ובין אם מדובר על אדם שמאובחן אך לא מעוניין לקבל טיפול, הרי שהם לא יצליחו לתפקד במצב של מערכת היחסים החשובה בצורה תקינה.
כיצד מתמודדים איתה בזוגיות?
פוסט טראומה היא כאמור מצב רפואי מורכב להתמודדות ואם אתם בזוגיות עם אדם שסובל מהתסמונת, חשוב שתזכרו בראש ובראשונה שהוא לא בחר לסבול מהסימפטומים שמהם הוא סובל. מערכת יחסית שלילית ויחס שלילי כלפי בן או בת זוג שסובלים מפוסט טראומה, עלולים לגרום לקשיים רבים יותר לאדם.
חשוב מאוד לתמוך כמה שיותר בבן או בת הזוג שהם פוסט טראומטיים, למצוא את הטיפול המתאים עבורם, ללוות אותם ובעיקר לתת להם את כל המרחב הנדרש עבור החלמה. חשוב גם לעודד את בן או בת הזוג ולהזכיר להם שאתם תמיד איתם.
כמובן שגם אתם כבני או בנות הזוג של אנשים הסובלים מהתסמונת, צריכים תמיכה וליווי בכדי שיהיו לכם הכוחות והיכולות להתמודד עם המצב ולסייע להם. לכן, בחרו בטיפול שיתאים לכם וימלא אתכם, רצוי שהמטפל שתבחרו בו יכיר היטב את תחום ויעניק לכם טיפים טובים להתמודדות עם המצב.
כיצד תעזרו לבן או בת זוג עם פוסט טראומה?
הנה כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם להתנהל בצורה נכונה מול בן או בת הזוג הסובלים מפוסט טראומה ולסייע להם:
- ראשית כל, כדאי מאוד להימנע מלהאשים את בן או בת הזוג בסימפטומים שהוא חווה. עליכם לזכור כי הוא לא בוחר לחוות את אותם סימפטומים ועל כן, לדחוק בו שיצא מזה או שיפסיק להרגיש את מה שהוא מרגיש, זה פשוט לא יעזור ואף יחמיר את מצבו.
- חשוב מאוד לעודד אותו לקבל טיפול מתאים. פוסט טראומה ללא טיפול היא דבר שפוגע באופן מהותי ביותר באיכות החיים של האדם ושל האנשים שסביבו.
- אם לבן או בת הזוג יש מחשבות אובדניות בשל מצבו, חשוב מאוד להפנות אותו לטיפול מתאים שיסייע לו. יש לסלק מהבית כלי נשק או כל אמצעי אחר שעלול לשמש אותו לפגיעה עצמית.
- חשוב לעודד את בן או בת הזוג לדבר על הרגשות שלהם ויחד עם זאת, לא כדאי ללחוץ ולדחוק אם הם לא רוצים לשתף.
- לא כדאי לתת עצות בלי שביקשו מכם אותם. לפעמים עצות לא מתאימות הן דבר מרחיק.
- כדאי שתנסו לזהות את הטריגרים אשר גורמים לפרטנר שלכם להתמודד עם הטראומה שלו מחדש ובזמן הזה, להיות קשובים לו, למצוא דרכי תקשורת שיכולים לסייע לכם להגיע אליו גם כאשר הוא מתמודד עם הטראומה.
רגישות ואמפתיה הם דברים חשובים ביותר. אם בן או בת הזוג שלכם סובלים מפוסט טראומה, הפנו אותם לטיפול, בחרו בטיפול שיכול לסייע לכם ובעיקר, גלו הרבה רגישות ואמפטיה למצב. תמכו בהם והובילו אותם צעד אחר צעד להחלמה.