כל מה שחשוב לדעת על טיפול חרדה: המדריך המלא!

לחץ ודאגה הם חלק מהחיים, אבל כשהם משתלטים על החיים ועל המחשבות, טיפול חרדה הוא הכרחי. מהו טיפול בהפרעות חרדה וכיצד הוא יוכל לעזור לכם? כל המידע במאמר הבא!

לחצים נפשיים, חששות ודאגות, מלווים את כולנו. הם משפיעים על הזוגיות שלנו ועל איכות החיים בכלל, קל וחומר כשמדובר בגרסה הפתולוגית שלהם, הפרעת החרדה.

הפרעות חרדה הן סוג נפוץ של בעיות נפשיות במבוגרים ובילדים. 10% מהאוכלוסייה בישראל בגילאי 18 עד 65, סבלו מדיכאון או מחרדה בשנה האחרונה. 17.6% סבלו מתופעות אלה במהלך חייהם. רק 46% מתוכם, קיבלו טיפול חרדה על ידי אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש

חרדה Anxiety)) היא תגובה רגשית, המתעוררת לקראת גירוי הנתפס כמאיים. בשונה מפחד, מנגנון טבעי המתעורר מול סכנה ממשית ומעודד לפעולה, החרדה עוסקת בסכנות אפשריות בעתיד ולרוב בעיקר משתקת.

מהי הפרעת חרדה?

הפרעות חרדה מתאפיינות בחוויית דאגה ופחד מוגזמים המעיקה, המשבשת את החיים ופוגעת באיכותם, בתפקוד היומיומי וביחסים עם בן/ת הזוג ומתבטאת בתסמינים פיזיולוגיים ופסיכולוגיים.

הפרעות חרדה נחלקות לאבחנות ספציפיות כמו הפרעת חרדה מוכללת (GAD), הפרעה טורדנית כפייתית ( OCD), הפרעת פאניקה (Panic Disorder), ​​​הפרעת דחק פוסט טראומטית​ (PTSD),  חרדה חברתית​ (Social Anxiety Disorder) ופוביה ספציפית (Specific Phobia).​

לא תמיד ניתן לאבחן סיבה יחידת להפרעת חרדה. לרוב מדובר בשילוב בין גורמים פסיכולוגיים כמו מבנה אישיות, לבין גורמים פיזיולוגיים, כמו תורשה ותהליכים כימיים במוח. במקרים מסוימים, מדובר בחשיפה לאירועים קשים וטראומטיים.

תסמיני הפרעת חרדה

להפרעת חרדה או התקף חרדה, יכולה להיות קשת רחבה של תסמינים, פסיכולוגיים ופיזיולוגיים כאחד ובעוצמות שונות. זה יכול להתבטא בעצבנות, שיתוק וניתוק מהעצמי, לצד עלייה בדופק, מתח שרירים גבוה, הזעה,  יובש בפה, רעד, בחילה, שלשולים ועוד.

אופי החרדה ועוצמתה משתנה ויכול לנוע בין תסמינים מתונים יחסית במצבי לחץ, לבין פגיעה  משמעותית ביכולת לתפקד תעסוקתית וחברתית, בשל פיתוח דפוסי הימנעות.

תופעות הנלוות להפרעת חרדה

להפרעת החרדה נלוות פעמים רבות הפרעות נוספות, העיקרית בהן היא הדיכאון, אך ניתן לראות אצל אנשים הסובלים מהפרעות חרדה, גם OCD, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית המתאפיינת בהתנהגויות כפייתיות, שמטרתן להגן ממחלות ושאר אסונות.

בנוסף, נלוות להפרעת החרדה לעיתים תכופות גם תופעות של חוסר שליטה בכעסים, דימוי גוף נמוך, פחד קהל, השפעה על הקשר הזוגי וקושי בקבלת החלטות.

פנייה לאבחון וטיפול חרדה

כשהחרדה משבשת את השגרה ואת החיים בבית, מונעת התנסויות ופעילויות, מעוררת מצוקה גדולה בתחום הזוגי, מומלץ לפנות לאיש מקצוע מוסמך, כמו פסיכולוג, פסיכיאטר יועץ או מטפל זוגי, בעל ניסיון בתחום של טיפול חרדה.

תהליך של אבחון והערכה, על סמך בדיקה קלינית ודיווחי המטופל, יאפשר לאיש המקצוע להבין את ממדי החרדה ואת מאפייניה ולבחור בגישת הטיפול המתאימה.

  • טיפול פסיכולוגי – המסלול הפסיכולוגי נחלק לשיטה הדינמית, הגורסת שהחרדה היא תסמין של בעיות רגשיות לא מודעות שיש לזהות ולעבד, לבין לשיטה הקוגניטיבית התנהגותית (CBT), הטוענת שהחרדה היא תוצר של דפוסי חשיבה מקובעים ודוגלת בטיפול קצר, המתמקד בזיהוי ונטרול הדפוסים הללו, לצד פיתוח יכולות להתמודדות.
  • טיפול תרופתי – על פי הגישה הרפואית, הפרעת חרדה נוצרת מחוסר איזון ברמת המוליכים העצביים במוח, שניתן לתקן באמצעות תרופות. התרופות העיקריות המשמשות כיום לכך הן תרופות ממשפחת SSRI, הידועות בשמות מסחריים כמו ציפרלקס, סרוקסט, רסיטל, לוסטרל, הפרוזק הוותיק ועוד, המעכבות קליטה ופירוק של סרוטונין במוח וממשפחת SNRI, המעכבות קליטת ופירוק סרוטונין ונוראפינאפרין (אפקסור, ויאפקס, איקסל, מירטזפין). תרופות ממשפחת הבנזודיאזפינים, כמו ואבן, בונדורמין, קלונקס, אסיוול ועוד יכולות לשמש רק כעזרה ראשונה נפשית (בשל השפעתן המהירה) ויש להימנע משימוש לטווח ארוך בשל סכנת התמכרות.

מה הקשר בין טיפול חרדה לטיפול זוגי?

ישנם מקרים בהם אחד מבני הזוג סובל מהפרעת חרדה אשר עלולה להשפיע באופן ניכר על הקשר הזוגי. אם אחד מבני הזוג חרדתי והשני לא – עלול להיווצר פער תקשורתי בין בני הזוג שיוביל לאתגרים בקשר הזוגי. טיפול חרדה במקרים כאלו יתבצע על ידי מטפל זוגי מוסמך.

הפרעת חרדה יכולה להיות חד פעמית או כרונית, בהתאם לגורם שעורר אותה ולטיפול שניתן. כאשר מדובר בהפרעה שאינה קשורה לנסיבות חיצוניות וטופלה בתרופות בלבד, יש סיכוי שתחזור על עצמה, עם הפסקת הטיפול. מאידך, טיפול מקצועי נכון, יוכל להפחית את עוצמת החרדה ולספק כלים להתמודד איתה.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים