חרדה חברתית והשפעתה על הזוגיות

חרדה חברתית והשפעתה נחשבת להפרעה נפוצה למדי, אך כזאת שלא מספיק מדברים עליה על אחת כמה וכמה לאור העובדה שהמתמודדים עימה הם אנשים בוגרים. התמודדות מאתגרת שכזאת עשויה להשפיע על מציאת זוגיות ובעיקר על שימור מערכות יחסים מכל הסוגים, לרבות קשרים רומנטיים. חשוב לדעת שניתן לקבל סיוע, תמיכה וליווי בתהליך למציאת זוגיות מיטיבה ואוהבת, על מנת לאפשר את מימוש הפוטנציאל של מערכת היחסים למשך שנים רבות – ואף לכל החיים – גם בהינתן מצב בו אחד מבני הזוג, או אפילו שניהם, מתמודדים עם הפרעת חרדה חברתית.

מהי חרדה חברתית ואיך היא באה לידי ביטוי?

אנשים שסובלים מחרדה חברתית נאלצים להתמודד באופן קבוע עם סיטואציות מאתגרות רבות ובלית ברירה, רק כדי להצליח לתפקד כראוי בחיי היום יום שלהם, לנהל חיים עצמאיים ולהתפרנס בכבוד.

החשש העצום שיש לאותם אנשים ממפגשים חברתיים מרובי משתתפים ואפילו מעצם שהייתם בחברת בני אדם אחרים, בין אם במעלית, במכולת, במשרד או בתור לבנק, מסב להם אי נוחות ואף סבל של ממש.

החרדה עלולה לפרוץ אצל אנשים שונים בגילאים צעירים יותר או פחות ומסיבות מגוונות, כאשר האופן שבו התמודדות עם ה"עננה" הזאת יכולה להיות גם היא מעט אחרת בין אדם לאדם. עם זאת, מה שמהווה ללא ספק את המאפיין המשותף בין רוב הבוגרים המתמודדים עם חרדה חברתית – הוא שבגיל שבו בני גילם כבר מבססים מערכות יחסים משמעותיות ומקימים משפחה – הם נותרים מאחור.

כיצד מאפיינים של חרדה חברתית עלולים להפריע למציאת זוגיות?

התמודדויות תכופות עם מפגשים חברתיים שהסתיימו במפח נפש, או בהופעת תסמיני חרדה פיזיים כגון דפיקות לב מואצות, הזעה ובכי, משפיעות על כל היבט בחייו של מי שסובל מחרדה חברתית. המצב השכיח ביותר הוא "כדור שלג מתגלגל" בכל הקשור למערכות יחסים, משמע מצוקה גדולה ופחד מכל התקרבות אל אדם אחר, בשל החשש מחוסר ההצלחה ומההתמודדות הצפויה.

החרדה החברתית מקשה על ההתנהלות של הסובלים ממנה, בעיקר כאשר הם נדרשים להביע את עצמם מול אחרים, בין אם במישור המקצועי או האישי, למשל כשהם מתבקשים להציג פרויקט במקום העבודה, או אפילו לקיים שיחה קלילה עם בני משפחה או חברים. מסיבה זו, ההפרעה גם משפיעה באופן ישיר על היכולת שלהם להביא את עצמם לידי ביטוי בצורה משמעותית במערכות יחסים, ליצור קשרים חדשים עם בני זוג פוטנציאליים וכן "לתחזק" יחסים שכבר החלו להיווצר.

ההימנעות מיצירת קשרים היא אחד מהביטויים השכיחים ביותר של חרדה חברתית והיא הגורם המרכזי לבדידות הרבה, שאנשים המתמודדים עם ההפרעה חשים – בעיקר במישור הזוגי, בו נדרשת קרבה אמיתית, פתיחות, הבנה וקבלת האחר על כל חסרונותיו ויתרונותיו.

באיזה אופן מערכות יחסים רומנטיות יושפעו?

פעמים רבות, אנשים עם חרדה חברתית "שמים מסכה" לאורך היום ומדחיקים את הפחדים שלהם, מהחשש שלא יצליחו לתפקד באופן שבו היו רוצים, בסיטואציות החברתיות השונות, שעבורם הן אתגר מורכב.

למרבה הצער, החרדה החברתית צפה ועולה באופן בלתי נשלט, לכן גם אם במשך היום האדם המתמודד עם החרדה עבר כמה וכמה מפגשים חברתיים בהצלחה, רוב הסיכויים שבשובו הביתה אל החיים האישיים המחכים לו שם, החרדה "תרים ראש" ותצא החוצה בדמות התפרצויות זעם, האשמות וריבים ללא סיבה – או לחילופין בדמות התכנסות פנימה וחוסר יכולת לתקשר עם בן או בת הזוג.

האם ייעוץ זוגי יכול לסייע גם בהתמודדות איתה?

הפרעת חרדה איננה מחלה, אלא מצב כרוני שאנשים צריכים לחיות עמו לכל החיים. עם זאת, ליווי תהליכי במסגרת ייעוץ זוגי, מאפשר לסובלים מההפרעה להצליח לממש את היכולות האישיות שלהם בתוך מערכות יחסים רומנטיות ועוד לפני כן – בשלב החיפוש אחר בן או בת הזוג המתאימים.

הייעוץ הזוגי והתמיכה הניתנת במסגרת טיפול חרדה, מסייעים הן בהתמודדויות של אנשים הסובלים מחרדה במצבים חברתיים "פשוטים" כמו ארוחה רומנטית במסעדה או צפייה משותפת בסרט בקולנוע – והן בהמשך הדרך, ככל שמערכת היחסים תתחזק ותעמיק, כאשר אתגרי החיים יהפכו למורכבים יותר.

קבלת ייעוץ מקצועי מיועץ זוגי, פותח צוהר לניהול מערכת יחסים בריאה, מתוך ידיעה ברורה שההפרעה אמנם קיימת ונוכחת, אך לצידה קיים גם "ארגז כלים" שמוכן לשימוש לאורך הדרך ושאליו יוכלו בני הזוג לפנות, כאשר החרדה החברתית תייצר מחלוקות או סיטואציות שיערערו את הזוגיות.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים