מהי חרדת נטישה בזוגיות וכיצד ניתן להתמודד איתה?

מרגישים שאתם דואגים מדי במהלך הקשר הזוגי וחוששים שמא הפרטנר יעזוב אתכם? רוצים להבין איך ניתן לשחרר מהחששות ולהתקדם לעבר זוגיות בריאה יותר וקשובה יותר? הנה כמה דברים חשובים שיכולים לסייע לכם להתמודד עם חרדת נטישה בזוגיות.

מהי חרדת נטישה בזוגיות?

אם אתם מרגישים שהזוגיות שלכם מלווה בפחד תמידי סביב העניין של פרידה או עזיבה מצד הפרטנר שלכם, יכול להיות שאתם מתמודדים עם חרדת הנטישה בזוגיות. חרדת הנטישה יכולה להתבטא במספר היבטים אך המרכזי שבהם הוא תחושת לחץ תמידית שמא בן או בת הזוג יחליטו בפתאומיות לסיים את הקשר.

חשוב לזכור כי לרוב האנשים הנמצאים בזוגיות קיים החשש והפחד לגבי עתיד הזוגיות, ודאגה ורצון שהאדם השני לא יעזוב אותנו זה רצון טבעי ובסיסי, יש להפריד בין התחושות הנורמטיביות למצב של חרדת הנטישה, בה הפחד הופך להיות פתולוגי ומשתק, פחד לא רציונלי שעלול לתקוף אתכם בלי התראה מוקדמת.

כיצד ניתן לזהות אותה?

יש מספר סממנים שיכולים להעיד על חרדות נטישה בזוגיות, אבל חשוב להתייחס לכל מקרה לגופו ולהבין שהחרדה אצל אדם אחד תתבטא בצורה שונה מאשר אדם אחר.

לרוב חרדות נטישה בזוגיות מתבטאות בחוסר אמון כלפי הפרטנר ותחושת חשדנות כלפיו או כלפיה. לרוב התחושה הזו מגיעה מבלי ביסוס מציאותי, ובמקרים רבים האדם החרד מנסה "לחפש" מקומות בהם בן או בת הזוג מתנהגים באופן חשוד או שונה.

חרדת הנטישה עלולה להתבטא גם בהתנהגות שתלטנית. אדם הסובל ממנה חש את בצורך לשלוט על האדם השני על מנת לוודא שהוא אינו מתכוון לעזוב או לנטוש את הזוגיות. ההתנהגויות הללו לכשעצמן יכולות להיות בעייתיות מאוד במערכות יחסים ולהרתיע את הצד השני.

גורמים לחרדת נטישה בזוגיות

הסיבות לחרדות נטישה בזוגיות הן מגוונות, והן לרוב מתקשרות לחרדות נטישה שהיו קיימות כבר בילדות. חרדת הנטישה היא סוג ספציפי של חרדה, ולכן היא גם יכולה לנבוע מחרדה שאינה בהכרח חרדת הנטישה במקור, אך התפתחה לכך עקב חוויות חיים שונות.

כמובן שאצל כל אחד הגורם יכול להיות שונה, ויש אנשים שאצלם לא היה סימן מקדים לכך שעשויה להתפתח אצלם בעתיד חרדת נטישה בזוגיות.

מדוע חשוב לטפל בחרדת הנטישה בזוגיות?

זוגיות שמתנהלת בצל חרדות נטישה אינה זוגיות בריאה. זוגיות לא בריאה יכולה לגרום לעוגמת נפש לשני בני הזוג, היא אינה מעצימה ואף לא מאפשרת הכלה ופתיחות. חרדת הנטישה עלולה להוביל את הסובל ממנה להתנהג בדרכים שירתיעו את הצד השני, ויגרמו לאי נעימות בחיים המשותפים.

חשוב לשים לב לדפוסי ההתנהגות, אם אתם מתחילים לחשוד שאתם סובלים מחרדת נטישה מומלץ לגשת לטיפול או לייעוץ זוגי שעשוי לסייע לכם ולהגיע לשורש הבעיה. הטיימינג גם הוא עניין קריטי, חשוב לעלות על חרדת הנטישה בזוגיות כשהיא מופיעה, על מנת למגר אותה בהקדם.

דרכים לטיפול בחרדות נטישה

חרדת הנטישה לא נעלמת מעצמה, להפך, היא יכולה להחמיר אם היא לא מטופלת לאורך זמן. משבר בזוגיות יכול להיות דרמטי ומטלטל, אך אין סיבה שהוא יגרום לפירוק מערכת היחסים או ליצירת מתח מסיבית.

המפתח הכי חשוב הוא זיהוי וטיפול מהיר. לפעמים אנחנו מרגישים לא בנוח להודות שמשהו לא בסדר ויש לנו צורך בעזרה ובטיפול, אבל בהרבה מאוד מקרים ההבנה שהטיפול הוא הכרחי, היא זו שעוזרת לפתור את הבעיה ולחזק את הקשר והזוגיות.

לאחר שהבנתם שהמצב מצריך סיוע מקצועי, מומלץ לחפש טיפולים זוגיים המתמקדים בטיפול בסוגים שונים של חרדות נטישה. לאחר שמצאתם מקום מתאים נסו להתחיל את הטיפול ולראות האם אתם מרגישים חיבור למטפל. החיבור הוא חשוב מאוד כדי שתוכלו להרגיש בנוח להציף את כל החששות, גם כאלה שלא תמיד נעים להגיד בקול רם.

טיפול יעיל בחרדה

חשוב להבין שאין אף טיפול קסם שיעלים לחלוטין את חרדת הנטישה, אלא מדובר בטיפול שמטרתו לתת כלים על מנת להבין איך לחיות לצד החששות ולהפיג אותם בצורה בריאה יותר שלא תפגע בזוגיות.

התמדה היא מפתח וחשוב להגיע מוכנים לעבודה קשה ולקחת בחשבון שתצטרכו לשנות דפוסי מחשבה שהיו מושרשים בכם תקופה ארוכה. לא מדובר בהליך קל, אבל תראו כיצד אט אט הזוגיות שלכם הופכת לבריאה וטובה יותר.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים