מהי הפרעת אישיות נרקיסיסטית וכיצד היא באה לידי ביטוי בזוגיות?

הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא הפרעה חמורה שמשפיעה רבות על איכות החיים של האדם ושל הסובבים אותו. גם במערכות יחסים זוגיות הפרעה זו עשויה להשתלט וחשוב לזהות אותה לפני שהמצב ימשיך ויחמיר. הנה כמה התנהגויות אופייניות שיעזרו לכם לזהות אותה בהקדם.

מהי הפרעת אישיות נרקיסיסטית?

הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא הפרעה נפשית מסוג הפרעת אישיות, המתבטאת בהתנהגות מוגזמת של אהדה עצמית, בחוסר יכולת של האדם להביע אמפתיה כלפי האחר, וכן הלוקים בה מחפשים בתכיפות אישורים מהחברה על כך שהם ראויים להערצה. מדובר בהפרעה שעלולה לשבש משמעותית לא רק את החיים של הלוקה בה, אלא בעיקר את חייהם של הסובבים לאותו אדם. חשוב להבדיל בין מצב של הפרעה המהווה הפרעה פתולוגית המאובחנת על ידי אנשי מקצוע, לבין דפוסי התנהגות טבעיים שעשויים להתפרש כנרקיסיסטים.

הפרעת אישיות נרקיסיסטית בזוגיות

הפרעת אישיות נרקיסיסטית מאופיינת בכך שהלוקה בה מתרכז אך ורק בעצמו, ויש לו קושי ממשי להתייחס לרגשות ולתחושות של האחר. דבר זה משפיע משמעותית על מערכות יחסים זוגיות, וזוהי גם אחת מהסיבות שמערכות יחסים בהן אחד מבני הזוג לוקה בהפרעה הן, מערכות יחסים מורכבות שלרוב גוררת קשיים רבים.

אדם הסובל מאותה ההפרעה הוא אדם שאינו מסוגל לקבל ביקורת, שכן כל ביקורת משמעותה הטלת ספק בכך שהוא אדם נערץ בעל חשיבות עליונה. התנהגות זו גם היא יכולה להביא לתסכול רב מן הצד השני של מערכת היחסים, ולהעיב עליה.

חשוב להבין שדברים רבים בזוגיות עם אדם נרקיסיסטי עלולים לגרום לזוגיות לא בריאה, וחשוב לנסות ולזהות בהקדם את התסמינים, על מנת לפנות ליועץ נישואין שיוכל לתת את נקודת מבטו על המצב ולנסות לעזור.

כיצד ניתן לזהות את ההפרעה בזוגיות?

לא תמיד קל לזהות את הפרעת האישיות הנרקיסיסטית בזוגיות, והרבה פעמים לוקח זמן עד שהאדם השני מבין שזה המצב של בן או בת הזוג. אחד התסמינים הבולטים ביותר של נרקיסיזם בזוגיות היא צורך בשליטה מתמדת.

אדם הלוקה בהפרעה חייב להיות במרכז העניינים ולא יכול לקבל מצב בו אדם אחר מקבל החלטות כלפיו או מתערב לו בצורה כזו או אחרת בתוכניות. זוגיות עם אדם נרקסיסט מתבטאת רבות גם בהתנהגות מקטינה ומאשימה כלפי האדם השני.

פעמים רבות אנשים שנמצאים בזוגיות עם אדם נרקסיסט, מעידים על כך שאותו אדם ניסה לגרום להם לחשוב שהבעיה בזוגיות נובעת מהכיוון שלהם, וכי אין שום פגם או בעיה בהתנהגות שלו בתוך מערכת היחסים הזוגית.

האם ניתן למגר הפרעת אישיות נרקיסיסטית בזוגיות?

להפרעת הנרקיסיזם רמות חומרה שונות, וצריך להתייחס לכל מקרה לגופו. כמובן שאדם הסובל מהפרעה זו, הוא אדם שלא פשוט להיות במחיצתו ובטח שלא לנהל איתו זוגיות בריאה. במקרים רבים של זוגיות עם אדם נרקסיסט בן או בת הזוג השניים מדווחים על התעללות נפשית, ועל קושי ממשי בניהול החיים.

אם אתם נמצאים בזוגיות שמרגישה לכם לא בריאה, חונקת, ואפילו מסוכנת עבורכם, כמובן שאין סיבה להישאר בה. מה שכן חשוב להבין שפרידה מאדם הסובל מההפרעה היא לא דבר פשוט, ובמקרים רבים היא יכולה להעמיד את בן הזוג אשר יזם את הפרידה בסכנה.

ההמלצה היא כמובן לגשת לטיפול מקצועי שיוכל לתת לכם כלים ולסייע לכם במאבק הלא פשוט הזה, ייעוץ זוגי מקצועי יוכל לתת לכם תמונת מצב ולעזור לכם להבין האם יש עתיד לזוגיות שלכם או שאין ברירה אלא להפריד כוחות.

חשיבות הטיפול המהיר

כבר תיארנו את תחושות התסכול הרבות שעלולות לצוף אצל בני זוג של נרקיסיסטים, וזה מובן מדוע אותם אנשים ירגישו את הצורך בטיפול. ברוב המקרים האדם הסובל מההפרעה יתנגד לטיפול, בטענה שאין שום פסול בהתנהגותו.

חשוב מאוד לא לוותר ולגשת לייעוץ או לטיפול זוגי מתאים אחד שיוכל לתת לכם תמונת מראה על המצב בו אתם נמצאים ולעזור לכם למצוא פתרונות שיטיבו עם שני הצדדים. זה נכון, לא מדובר בתהליך פשוט, אך יש לו חשיבות עצומה. כאשר אנשים נמצאים בזוגיות לא בריאה המצב יכול להתדרדר במהירה ולכן ככל שניתן לפנות לטיפול מהר יותר, כך טוב יותר.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים