מהי מודעות עצמית וכיצד היא משפיעה על זוגיות?

לאורך החיים אנחנו צוברים ידע בנושאים שונים הרלוונטיים לחיים שלנו. בנוסף יש לנו גישה לאוקיינוס אינסופי של מידע, בכל תחום כמעט שנרצה. אבל האם אנחנו מכירים גם את עצמנו? מכירים באמת? לעומק? כל אדם מפתח מגיל צעיר מאוד מודעות עצמית. אם תשאלו את האנשים סביבכם אם הם מכירים את עצמם, רובם יענו ש"כן", ואפילו "בהחלט". מצד שני, יש גם הרבה מקרים שבהם האדם אינו מודע לכך שהוא לא מודע לעצמו, או שקיים פער, והפער הזה עלול לחבל בחיים ובפרט לייצר משבר בזוגיות.

במאמר הבא תמצאו תשובות לשאלות כמו מהי מודעות עצמית ואיך היא משפיעה על הזוגיות? למה קשה לפתח מודעות גבוהה, מה עלול להכשיל מערכות יחסים ואיך מנטרלים מוקשים בדרך למציאות החיים הרצויה – תשובות שיעזרו לכם להיות מודעים יותר ולשדרג את החיים.

מה זה בעצם מודעות עצמית?

מודעות עצמית היא הבסיס לחיים מיטביים. המודעות לכך עתיקת יומין: ביוון של לפני אלפי שנים, בכניסה למקדש, היה תלוי שלט ועליו העצה "דע את עצמך". בודהה הסביר שהשלווה מגיעה מבפנים ואין טעם לחפש אותה בחוץ. בתנ"ך אדם וחווה אכלו מעץ הדעת (ושילמו על כך מחיר לא מבוטל), ויש כמובן עוד שלל דוגמאות לחשיבות היכולת של כל אדם להכיר את עצמו ולהבין מה מניע אותו.

כשאתם יודעים, באמת, מה אתם רוצים וגם מה אתם צריכים, אתם יכולים לסמן את המטרות הנכונות. כשאתם מודעים לחוזקות שלכם ובמקביל גם למגרעות ולמגבלות, אתם יודעים איך להגיע לכל מטרה. ככל שהמודעות העצמית מפותחת יותר, כך יש פחות מקום לאמונות שהן לא בהכרח נכונות ולכן עלולות להוביל לבחירות שגויות.

איך מפתחים את המודעות העצמית?

בני אדם מפתחים מודעות עצמית כאמור כבר מגיל צעיר. בתחילת הדרך הבסיס הוא הכוונה של ההורים: למשל, כשהורה עוזר לילד לזהות רגש מסוים ("אתה עצוב כי אי אפשר להישאר בגינה?"). או כשהורה מייצר חיבור בין בחירה לתוצאה ("הוא לא רוצה לשחק איתך כי אתה צועק עליו").

בהמשך תורמות להתפתחות המודעות חוויות חיים שונות שאתם עוברים, פידבקים שאתם מקבלים וגם התבוננות עצמית כנה. יחד עם זאת יש מכשולים לא פשוטים בדרך למודעות גבוהה באמת: לאף אדם לא קל לקבל את הצדדים הפחות חיוביים שלו. כתוצאה מכך הוא מפתח מנגנוני הגנה ובפרט הכחשה והדחקה. עוד מנגנון שכיח הוא הטלת האחריות על האחר, או על "נסיבות החיים". התוצאה עלולה להיות מלכוד של ממש, מפני שכשאתם מגוננים על הדימוי העצמי שלכם, אתם דוחים כל ביקורת, ולכן אין הזדמנות לפתח את המודעות העצמית לרמה הרצויה.

איך משפיעה המודעות העצמית על הזוגיות?

מודעות עצמית חלקית או לקויה היא מוקש בכל מערכת יחסים. אנשים שאינם מודעים לעצמם יחפשו בני/בנות זוג שלא באמת מתאימים להם, ולכן ימצאו את עצמם בתוך זוגיות לא בריאה (בלי להבין למה).

בנוסף, גם אם לזוגיות יש בסיס איתן, יצוצו קשיים רבים שיערערו אותה. ללא מודעות, אתם עלולים להתנהל באופן פוגעני ולא לקחת על כך אחריות, וגם להיפגע שלא לצורך. השגרה תתמלא ברגשות שליליים ורגעים של עוגמת נפש, ובהדרגה האהבה תישחק עד שתיעלם.

לעומת זאת, כשהמודעות העצמית גבוהה, מתפתחת תקשורת פתוחה וכנה. במצב כזה תוכלו להתגבר על פערים בתפישת המציאות וגם על חילוקי דעות. עם מודעות למי שאתם באמת ולמה שאתם רוצים, יש לכם אינטליגנציה רגשית גבוהה יותר, וזו כמובן משביחה גם קשרים עם אחרים. בהתאם ייעוץ זוגי תמיד כולל התייחסות גם לכל אחד מבני הזוג בנפרד, לצורך העלאת המודעות.

לגלות אחריות ולגלות מי אתם באמת

לפעמים המפתח לשינוי הוא פרידה כואבת. למעשה, כשהפרטנר/ית לחיים חווים את חוסר המודעות בתור בגידה באמון הפרידה היא למעשה רק עניין של זמן. אפשר כמובן להקדים תרופה למכה, לגלות אחריות ולהגיע לטיפול שיעזור לכם לגלות מי אתם באמת.

טיפול מקצועי לפיתוח מודעות עצמית כולל זיהוי של מנגנוני ההגנה ופירוק שלהם (בזהירות, תוך כדי ייצוב הדימוי העצמי החיובי). לאחר מכן הדרך למקסימום מודעות סלולה וקלה, והרווח כולל כאמור גם מערכות יחסים טובות יותר ובמיוחד זוגיות בריאה ונכונה לכם.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים