במיתולוגיה היוונית נרקיסוס היה גבר יפה תואר שהתנכר לכל הסובבים אותו וזלזל בכל מי שביקשה להתקרב אליו. העונש שקיבל מאחת האלות היה אכזרי: אהבה עצמית ללא גבולות שהובילה את נרקיסוס לבהות בהשתקפות שלו במי הנחל, עד שמת מצמא (הוא לא רצה לפגוע בהשתקפות היפה ולכן לא שתה מהמים). במציאות נרקיסיסט הוא מונח המתאר אדם יהיר, אנוכי ומרוכז בעצמו באופן מופרז. במקרים מסוימים הנרקיסיזם אף מוגדר כהפרעה נפשית. ניתן לזהות בהתנהגות של כל נרקיסיסט תסמינים דומים, ומיד תוכלו לקרוא פירוט שלהם. בנוסף תמצאו כאן מידע מועיל לגבי התמודדות נכונה עם התופעה.
נרקיסיזם: הצד הטוב והצד הרע
אהבה עצמית היא מרכיב חיובי, אפילו הכרחי, לכל אחד ואחת. אהבה עצמית חיונית ליצירת קשרים משמעותיים, לקריירה מתגמלת, לבניית זוגיות מיטיבה. כל מי שעברו אי פעם ייעוץ נישואין יודעים שערך עצמי גבוה הוא מרכיב חשוב לחיי משפחה מוצלחים. לחלק גדול מהנרקיסיסטים (וגם לנרקיסיסטיות, כמובן) יש כריזמה כובשת ומעגלים חברתיים רבים.
במבט שטחי זהו לכאורה סיפור הצלחה, אבל לצד הצד הטוב והרצוי יש גם צד שלילי: כשהאדם אוהב את עצמו יתר על המידה, הוא יתקשה לראות את הזולת. החשיבות העצמית תהיה מוגזמת, ובמצב כזה הוא לא יפתח אמפתיה לאחרים אלא יתנהל באנוכיות.
איך מאבחנים הפרעת אישיות נרקיסיסטית?
התפישה המקובלת של אדם בעל הפרעת אישיות נרקיסיסטית היא של אדם שבטוח שהעולם כולו סובב סביבו, וכי כל האנשים שבחייו חייבים לפעול אך ורק בהתאם לרצונות שלו.
אבחון מקצועי מבוסס על הקריטריונים העדכניים של הלקסיקון הפסיכיאטרי האמריקאי, ה-DSM-5. לפי ספר זה, יש לזהות אצל נרקיסיסט תסמינים מתוך הרשימה הבאה:
- פנטזיות על הצלחה מסחררת – כוח בלתי מוגבל, אהבה "אידיאלית", איש מקצוע "מבריק" וכדומה.
- צורך מופרז בהערצה – מצד כל מי שנמצא בסביבה, בכל רגע ורגע.
- נצלנות – כולל מוכנות לפגוע באחרים לצורך קידום עצמי.
- קנאה – האדם מאמין שרבים מקנאים בו, ובמקביל הוא מקנא באחרים שנתפשים בעיניו כמוצלחים יותר ממנו.
- חשיבות עצמית יתרה – הערכה עצמית מוגזמת של הכישורים וההישגים, וציפייה להכרה בהתאם.
- יהירות – במחשבות ובמעשים.
- תחושת ייחודיות – ואיתה התחושה של האדם שרק מישהו ייחודי כמוהו יכול להבין אותו.
- אמונה בזכות לפריבילגיות – ציפייה שכמובן אינה ריאלית ועלולה למשל לייצר משבר בזוגיות.
- אמפתיה לקויה או לא קיימת – חוסר רצון או חוסר יכולת להזדהות עם רגשות הזולת.
הרף שנקבע לצורך הגדרת הפרעת אישיות נרקיסיסטית הוא חמישה סימפטומים מתוך תשעה סימפטומים המוזכרים לעיל.
נרקיסיסט תסמינים – המרכיבים הסמויים באישיות
כשאדם הוא נרקיסיסט תסמינים רבים מתבלטים מיד לעין. כדאי לדעת שישנם גם מאפיינים סמויים, מופנמים, ובשנים האחרונות פותחו מודלים ששמים דגש עליהם. בפרט טוענים חוקרים רבים כי ישנם נרקיסיסטים שהערך העצמי שלהם דווקא נמוך, או לחילופין לא יציב. כלומר, כלפי חוץ הם מתנהלים באופן גרנדיוזי, אבל עמוק בפנים ישנה רגישות רבה לביקורת, פגיעות וצורך עז בחיזוקים חיוביים. בעיקר יסבלו מסימפטומים אלה נרקיסיסטים בעלי מודעות גבוהה יחסית.
הנזקים שעלולה לגרום הפרעת אישיות נרקיסיסטית
הפן הגלוי של הנרקיסיזם פוגע במערכות יחסים ובפרט עלול לייצר זוגיות לא בריאה עקב היעדר ההדדיות והאמפתיה. הפן הסמוי עלול לגרום להתפתחות חרדה חברתית עקב החשש מפני ביקורת או התנסויות שליליות.
בנוסף, הפרעת האישיות כרוכה לעיתים בתחלואה נפשית נלווית כגון דיכאון או הפרעות אכילה. במקרה כזה יופיעו אצל נרקיסיסטית או נרקיסיסט תסמינים נוספים הקשורים לתחלואה הנוספת. שימוש בחומרים ממכרים ובפרט קוקאין הוא עוד תופעה שמתלווה לעיתים לנרקיסיזם, על-מנת לתחזק את תחושת העליונות והגרנדיוזיות.
חשוב לציין שאנשים עם נרקיסיזם עלולים לפגוע בעצמם, עד כדי ניסיונות אובדניים. בישראל נערך מחקר שהתמקד בחיילי צה"ל ששלחו יד בנפשם. על-פי הממצאים רבע מהם היו בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית או לפחות חלק מהתכונות השונות שמאפיינות אותה.
זיהיתם אצל אדם נרקיסיסט תסמינים רלוונטיים? כך כדאי לטפל
בדרך כלל נרקיסיסטים לא ייזמו פנייה לקבלת עזרה מקצועית. הצורך עשוי לצוץ כחלק מטיפול בחרדה או דיכאון, במסגרת ייעוץ זוגי, ויש גם מקרים שבהם התעקשות בן/בת זוג או קרובי משפחה נחושים יתניעו תהליך טיפולי.
גם הטיפול עצמו מורכב, בגלל אותה תחושת ערך עצמי מופרזת. יחד עם זאת תהליך ארוך טווח, מותאם במדויק לאדם הספציפי ובהובלת איש מקצוע מיומן יוביל לשינוי לטובה. בעזרת טיפול קשוב ומכבד, וכמובן מקצועי ונחוש, ניתן להיפטר מהצד השלילי של הנרקיסיזם ולהישאר עם דימוי חיובי ויציב לצד רגישות לאחרים.