מה תפקידו של מטפל זוגי ובמה הוא יוכל לסייע לכם?

בעיות מתמשכות בזוגיות, מפתות לעיתים להרים ידיים, להגיע למסקנה שאין התאמה ושעדיף להיפרד. רגע לפני שמפרקים את המשפחה (ורצוי הרבה קודם), כדאי לפנות לייעוץ נישואין שזה תפקידו של מטפל זוגי.

הקשר הזוגי, הוא מהחשובים, המשמעותיים ולרוב גם הארוכים בחיינו. הזוגיות יכולה להעניק לנו ביטחון ולספק רגעים מרגשים של קרבה ואושר, אבל פעמים לא מעטות, היא עלולה גם לגרום לסבל מתמשך.

משבר בזוגיות, מעכיר את כל האווירה והחיים בבית ויכול להיות מקור לתחושות שליליות, עצבנות, לחץ, דיכאון, הפוגעים בתפקוד בכל תחומי החיים, אם זה בעבודה, בקשר עם הילדים, בתחום הקשרים החברתיים ועוד ולכן חשוב לטפל בו בצורה יסודית ובהקדם.

הסיבות לקונפליקטים בקשר הזוגי

כל זוגיות מלווה, באופן טבעי, בקונפליקטים. אם בתחילת היחסים, שונות בין בני זוג נתפסת בראייה רומנטית כ"הפכים משלימים", עם הזמן, שוני ברקע תרבותי ומטעני עבר, בקווי אופי, בתפיסות עולם ובדפוסי התנהגות, עלולים להתחיל להפריע.

זאת, לצד הקושי והתובענות של חיי היומיום, דאגות הפרנסה והקריירה, גידול הילדים, היחסים עם המשפחה המורחבת ועוד, המוסיפים משלהם ומזמנים לבני זוג התמודדויות לא פשוטות. מריבות חוזרות ונשנות, חילופי עקיצות, האשמות וביקורת, או שתיקות ארוכות שמובילות לריחוק ובדידות, הם לעיתים התוצאה.

מתי כדאי לפנות למטפל זוגי ומה תפקידו?

קונפליקטים מתמשכים, בגידה באמון או כל קושי אחר בזוגיות, משפיעים כאמור על כל תחומי החיים ומביאים לתחושות של תסכול וחוסר אונים כאשר שני בני הזוג מסכימים שיש בעיה, הם אינם מצליחים לפתור אותה בעצמם אך לא רוצים לוותר על הקשר, יש מקום לפנות לייעוץ זוגי.

מטפל זוגי מיומן, יוכל לאבחן את המצב ואת הסיבות לו, תוך התייחסות למאפיינים של כל צד בזוגיות ושל הזוגיות כשלם. המפגשים עם מטפל זוגי יעזרו  לבני הזוג לפתוח את הלב ולהביע רגשות, ללבן את הבעיות ולהקשיב  זה לזה, כדי לנסות ולהגיע לפתרונות, להשיב את האינטימיות והקרבה שאבדו, להפחית את העוינות ההדדית ולשפר את האווירה בבית.

חשוב לציין שטיפול זוגי, אינו חייב להיות מענה למערכת יחסים שכבר עלתה על שרטון. למעשה, מומלץ לפנות אליו בתחילת הדרך הזוגית, כאשר מופיעות החריקות הראשונות, כדי שלא להגיע למצב משברי שלעתים אין ממנו דרך חזרה. יש זוגות, הפונים ליעוץ זוגי עוד לפני שנישאו, כדי לגשר על פערים ולהגיע להבנות, שיתרמו לאיכות החיים והקשר כבר מההתחלה.

במקרים שבהם אחד מהצדדים מתנגד לטיפול מסיבה כלשהי, ניתן לקיים טיפול זוגי גם בנוכחות בן זוג אחד בלבד. כשהראיה וההתייחסות של המטפל, מוכוונת למערכת הזוגית. מאידך, פעמים רבות כשאחד מבני הזוג לוקח אחריות ומקבל החלטה נחושה לפנות לטיפול כדי לשנות את המצב, בן הזוג הסרבן מצטרף גם הוא לייעוץ, בשלב מסוים.

סוגי טיפולים אצל מטפל זוגי

איש המקצוע אליו יש לפנות לטיפול בזוגיות לא בריאה, הוא מטפל המתמחה בתחום של ייעוץ זוגי. מטפל זוגי יוכל לבצע אבחון מורכב של כל אחד מבני הזוג ושל המערכת הזוגית כולה. לאחר שיחת הפתיחה, הוא יכול להכריע האם למקרה הספציפי יתאים טיפול זוגי, או שמוקד הבעיה הוא קשיים או הפרעות של אחד מבני הזוג או שניהם ועדיף שכל אחד יעבור טיפול פרטני.

  • טיפול פרטני – מתאים כשמתברר שאחד מבני הזוג סובל מבעיה הפוגעת באיכות חייו, כולל הזוגיות. זה יכול להיות משבר חיים או אובדן, או הפרעות כמו דיכאון וחרדה, פוסט טראומה, קושי בשליטה בכעסים או בהבעת רגשות ועוד.
  • טיפול פרטני וזוגי – שילוב המתאים במקרים שבהם הקשיים האישיים של אחד הצדדים, פוגעים בזוגיות ודפוסי תקשורת או התנהגות לא נכונים, מנציחים בעיה או מחמירים אותה. למשל, במקרים שבהם אחד מבני הזוג הופך להיות המטפל של בן הזוג השני ובכך מייצר תלות אצל הצד ה"מטופל" ופוגע בעצמאותו, בעוד שצורכי הצד המטפל, אינם מקבלים מענה.

טיפול המשלב פגישות פרטניות וזוגיות, יכול להתאים גם במקרים שבהם שני הצדדים סובלים מבעיות או קשיים אישיים, במקביל לקשיים בזוגיות ודפוסי התקשורת בעייתיים.

כדי לתת מענה לכל הבעיות המורכבות הללו, נדרש במקביל לטיפול הזוגי, טיפול פרטני לכל אחד מהצדדים. ההליך יכול להתבצע במקביל, אך לעיתים מומלץ לבני הזוג לסיים תחילה את הטיפולים הפרטניים ואז להגיע לטיפול הזוגי.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים