מה הקשר בין דימוי גוף לאתגרים בזוגיות?

דימוי הגוף שלנו משפיע על כל תחומי החיים. החברתי, המשפחתי, התעסוקתי וגם הזוגי. מה הקשר בין דימוי גוף נמוך למשבר בזוגיות?

דימוי גוף חיובי, או שלמות עם מראה הגוף, הוא חיוני לדימוי העצמי והביטחון העצמי, אך הוא נדיר יותר ממה שחושבים. במחקרים בנושא, ענו חצי מהנשאלים, נשים וגם גברים, שאינם שלמים עם גופם.

בעיות של דימוי גוף, מתעוררות לרוב בגיל ההתבגרות, אך יכולות להופיע עוד קודם, אך עם הגיל, הן הופכות פחות משמעותיות וקיימת לרוב נטייה להשלים עם הקיים.

הוא מבטא את הפער בין איך שאדם שואף להיראות, לבין איך שהוא רואה את עצמו בפועל.  פער גדול בין הרצוי למצוי, עלול להביא לביקורת עצמית הרסנית ולמצב של דימוי עצמי נמוך, שאינו משקף את היכולות והכישורים האובייקטיביים.

דימוי שלילי, אינו קשור בהכרח במדדים כמו מסת גוף והוא עלול להופיע ולהתבטא הפרעות אכילה, גם אצל בעלי משקל המוגדר תקין.

מהו דימוי גוף?

דימוי גוף, על פי האקדמיה ללשון העברית, היא הדרך בה חווה אדם את מידת האסתטיקה והמשיכה של גופו. דימוי הגוף כולל תפיסות, מחשבות, רגשות ומשאלות המתעוררות לגבי הגוף. הוא יכול להשתנות ביחס לחלקי גוף שונים, או לאורך תקופות בחיים ויכול להיות שונה מדימויו בעיני אחרים.

דימוי הגוף מתעצב לאורך החיים על פי יחס הסביבה, גורמים חברתיים, תרבותיים וסוציולוגיים (בהתאם לאופנות משתנות) וגם של האישיות המולדת. לסביבה הקרובה יש השפעה רבה על דימוי הגוף. משפחה יכולה לבקר ולשלול, או להעצים, לחזק ולתמוך. גם לדפוסי היופי המקובלים, שנקבעים על ידי עולם האופנה, הפרסום, הטלוויזיה והרשתות החברתיות, יש חלק ביצירת בעיות של דימוי גוף.

דימוי נמוך נראה בעיקר אצל נשים, אך גם גברים לוקים בבעיה. ככל שעולה הגיל, מעניקים שני המינים פחות חשיבות לנושא ומתמקדים יותר בבריאות ובתפקוד הגוף, מאשר במראה.

כיום המודעות לאתגרים הקשורים לנושא זה, גבוהה מבעבר וידוע שהם עלולים להוביל לעיסוק אובססיבי במראה, להפרעות אכילה, לביטחון עצמי ירוד, להתמכרות לטיפולים אסתטיים וניתוחים פלסטיים, לצד קשיים חברתיים, כמו קושי בשימור מערכות יחסים ובעיות בזוגיות.

איך מטפלים בדימוי גוף שלילי?

המודעות לבעיה בדימוי הגוף, היא צעד לקראת הפתרון וככל שמקדימים לזהות את הבעיה ולטפל בה, כך יהיה הטיפול יעיל יותר. רצוי להתחבר לקבוצות טיפול בנושא הפרעות אכילה, כדי לחלוק ולשתף, עם אנשים המתמודדים עם אתגרים דומים.

מעבר לטיפול המקצועי, כדי לטפח דימוי גוף חיובי, כדאי לסגל מבט שונה על הגוף. להעריך את הייחודיות שלו והאופן שבו הוא משרת אותנו, לקבל גם את חלקי הגוף שאינם תואמים את אידיאל היופי המקובל ולנסות להרגיש נינוחות בתוך הגוף.

אם יש וניתן לשנות משהו ביחס לגוף, ניתן להגדיר אותו ולקבוע יעדים, מתוך ראייה מציאותית וללא שיפוטיות, בין אם מדובר בכניסה לשגרת פעילות גופנית, מעבר לתזונה מאוזנת ובריאה יותר, הקפדה על שינה טובה או על שתיית מים מספקת וכד'.

חשוב להקשיב לדיבור הפנימי שלנו ביחס לגוף. האם הוא מחמיא או ביקורתי, מהן הנחות היסוד שלנו לגביו ומה מידת שליטתן בדימוי הגוף, במקביל חשוב להגביל את החשיפה לתכנים המשווקים מודל יופי בלתי מושג ולנטרל את השפעתם.

ייעוץ זוגי

דימוי גוף, הוא חלק בלתי נפרד מהדימוי העצמי והפרעות בנושא, באות לביטוי גם בזוגיות. אדם עם דימוי גוף נמוך, עלול לחוש נחיתות בקשר הזוגי, לוותר על כבודו העצמי, להסכים להתנהגות לא הולמת ולזוגיות לא בריאה, או לפתח תלות מוגזמת בבן הזוג.

הוא יפתח ספקנות וחשדנות לגבי יחסו של בן הזוג כלפיו, ייטה להפנים תחושות שליליות מחשש לדחייה, יחוש בדידות וייכנס למצב של מגננה.

תקשורת אינטימית היא הכרחית בזוגיות וחוסר היכולת לנהל שיחה פתוחה יכול להיות הרסני ולכן  עבודה על שיפור דימוי הגוף והדימוי העצמי בכלל, היא גם דרך לקדם את התקשורת וההבנה הזוגית.

ייעוץ נישואין יכול לסייע להבהיר את הנושא, בין אם הוא הנמוך יוצר נתק בתקשורת, או דווקא עודף והצפה שלה. המפתח של זוגיות בריאה, מחייב התייחסות לנושא הדימוי העצמי ודימוי הגוף, כחלק מיצירת אפיקי תקשורת זוגיים חדשים, שהם מקרבים, תומכים ומצמיחים יותר.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים