פוסט טראומה אחרי בגידה: איך מתגברים על זה?

קשר עם אדם אחר מחוץ לנישואין הוא תופעה נפוצה שעלולה לגרום לאותו פוסט טראומה אחרי בגידה. זו כמובן לא נחמה: הפרת האמון מייצרת ברוב המקרים רגשות כואבים מאוד, ולעיתים אף מהווה טראומה של ממש לצד הנבגד. הקושי עלול לגרום לא "רק" לקריסת הזוגיות הנוכחית, אלא גם לנזקים עתידיים וחוסר יכולת לבנות חיים מיטיבים. לעומת זאת, יועץ זוגי מנוסה יכול לעזור להפוך את המשבר, או ליתר דיוק השבר, לנקודת מוצא לשינוי עמוק ומהותי. הצעד הראשון בדרך לחיים שאתם באמת רוצים הוא לקרוא את המידע כאן בעמוד, ולהבין למה בגידה היא אירוע טראומתי ואיך נכון להתמודד איתו.

מדוג בגידה עלולה לגרום לטראומה?

הגדרה מקובלת ל"טראומה" היא אירוע קשה, כזה שחורג באופן מהותי מהשגרה, ומערער את כל מה שהאדם האמין בו. כשגבר מגלה שאשתו מנהלת רומן, או כשאישה מגלה שבעלה מקיים קשרים רומנטיים ו/או מיניים עם נשים אחרות, עולות באופן בלתי נמנע תחושות קשות מאוד. כעס עצום, כאב נפשי עז, פגיעה עמוקה בדימוי העצמי (ובפרט על רקע ערך עצמי נמוך בזוגיות מלכתחילה), בושה, אשמה, אובדן שליטה ואפילו חרדה עקב ההבנה שיש מרכיב משמעותי בחיים שכלל לא הייתה מודעות אליו ואין לדעת איך הוא ישפיע על התא המשפחתי ועל החיים.

כל אלה הם מרכיבים של אירוע טראומתי. בנוסף, הרגשות והתחושות לרוב לא מתעמעמים עם הזמן, אלא להפך, מתעצמים. כתוצאה מכך גם כשהקשר מחוץ לנישואין עצמו מסתיים, כלומר הטראומה עצמה חלפה, ההשפעות השליליות שלה על החיים נמשכות.

איך יועץ זוגי מזהה פוסט טראומה בעקבות בגידה?

חשוב להדגיש שגם אנשים מודעים לעצמם לא תמיד מבינים שעברו טראומה. בהתאם גם לא תהיה מודעות לפוסט טראומה: תחושות מתמשכות של חרדה, חוסר אונים וכאב, בעיקר עקב מחשבות בלתי נשלטות על הבגידה. סימפטום נפוץ נוסף, מעבר לעיסוק האינטנסיבי בקשר שמחוץ לנישואין, הוא הפרעות בשינה. כמו כן תיתכן הימנעות ממקומות וגירויים שמזכירים את הפרת האמון או את רגע גילוי הבגידה.

במובן מסוים האדם חווה פעם אחר פעם את הטראומה. טיפול מקצועי בנוגע לאותו אישה בוגדת או בעל בוגד הוא חובה במקרה כזה, כשניתן לבחור בין ייעוץ זוגי לייעוץ אישי (שבהמשך הדרך עשוי להפוך לזוגי, בהתאם לנסיבות המקרה).

שיקום הזהות של הצד הנבגד

השפעה בעייתית נוספת של פוסט טראומה אחרי בגידה היא הפגיעה בזהות של הצד הנבגד. עבור מי שנמצאים בזוגיות משמעותית, ובוודאי אחרי שנים רבות, התפקוד כבן/בת זוג מהווה מרכיב מרכזי בזהות. גילוי בגידה מוביל במקרים רבים לקריסת אמונות כמו "אני בעל מצוין", "יש לי זוגיות טובה", "הוא נאמן לי" וכדומה, ולכן הזהות מתערערת.

בנוסף, ובפרט במקרים שבהם מלכתחילה הייתה תחושת ערך עצמי נמוך בזוגיות, אפשר לזהות פגיעה בביטחון העצמי אצל הצד הנבגד: "איך לא שמתי לב?", "יצאתי מטומטמ/ת", "אני לא מספיק מושכ/ת" ועוד אמירות מהסוג הזה מחייבות גם הן שיקום של הזהות וחיבור מחדש של האדם אל עצמו.

לשם כך נדרש בירור מעמיק של נסיבות הבגידה. זהו הליך רגיש שרק יועץ זוגי מיומן יצליח ליישם מבלי להחמיר את המצב וללא שיפוטיות (לא כלפי בן/בת הזוג ולא עצמית). בירור שמבוסס על כנות תוך לקיחת אחריות (אבל לא אשמה!) הוא בסיס לשיפור ולשינוי לטובה של החיים.

ייעוץ זוגי או טיפול אישי: מה עדיף?

מי שחווה בגידה כטראומה יכול כאמור לבחור בין ייעוץ זוגי לבין טיפול אישי. במקרים של ערך עצמי נמוך בזוגיות או כשהרגשות השליליים עדיין עוצמתיים, ההמלצה בדרך כלל היא לעבור קודם כל טיפול אישי. רק לאחר שהאדם שלם יותר עם מי שהוא ומסוגל להכיל את המציאות, על כל המרכיבים שלה כולל הבגידה, אפשר לשקול גם טיפול זוגי.

בכל מקרה, כשישנו בסיס אמיתי לזוגיות, יועץ זוגי מיומן יצליח לשקם את האמון כך ששני בני הזוג יבטחו זה בזו. הבסיס הוא תקשורת אותנטית – בלי הטחת האשמות, ללא התקרבנות, בלי חנפנות ורצון לְרָצות, אלא פריסה מלאה של כל הרגשות והתחושות, גם הקשות. כשהתקשורת מתרחשת בנוכחות איש מקצוע מנוסה, שני בני הזוג מצליחים לראות את המציאות מבעד לעיניים של החצי השני שלהם, והתוצאה תהיה חיבור עמוק. בדרך זו יוצרים למעשה קשר חדש, בריא יותר, והטראומה מפנה מקום לצמיחה, אישית וזוגית.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים