מה ההבדל בין טיפול זוגי ואישי?

טיפול זוגי ואישי הם שני תהליכים שיש ביניהם קווי דמיון רבים, אבל גם הבדלים מהותיים. מעבר לשוני המובן מאליו – מספר המטופלים, יש עוד פער מעניין במיוחד: כשאדם מגיע לטיפול אישי, המטרה שלו היא לזהות דפוסי חשיבה והתנהלות שגויים אצלו, ולתקן אותם. כשבני זוג מגיעים לטיפול, בדרך כלל הרצון הוא לתקן את הצד השני. כלומר לקבל חותמת מקצועית, של יועץ זוגיות מנוסה, שהבעיות במערכת היחסים הן בעצם בגלל הפרטנר או הפרטנרית. יש כמובן הבדלים נוספים, ועל כולם תמצאו הסברים מפורטים כאן בעמוד.

למה מגיעים לטיפול אישי ולמה עוברים טיפול זוגי?

ההבדל הראשון בין שני סוגי הטיפולים נמצא בתשובה לשאלת ה"למה" המתבקשת. המניעים הנפוצים להגעה לטיפול אישי הם דימוי עצמי ירוד, קושי להתמודד עם טראומה ספציפית, דיכאון, חרדות (ספציפיות, כמו למשל חרדת טיסה או חרדה מאינטראקציות חברתיות, וגם כלליות) וגם תחושת חוסר הגשמה.

בנוסף, אדם שמגיע לטיפול אישי מבין שהחיים יכולים להיות טובים יותר, ועוד יותר חשוב, שהמפתח לאותם חיים רצויים נמצא בתוכו. התפקיד של המטפל מבחינתו הוא לעזור לו לאתר את המפתח ולהשתמש בו נכון.

טיפול זוגי הוא סיטואציה מורכבת יותר. ה"למה" הוא לרוב משבר בזוגיות. בתרחיש אופטימלי, שני בני הזוג מבינים שהאחריות לשיקום מערכת היחסים מוטלת על שניהם, ושכל אחד מהם חייב להשתנות כדי שהזוגיות תהיה טובה ומיטיבה.

הבעיה היא שבחיים לא תמיד מתממש התרחיש האופטימלי, ולכן לפחות אחד הצדדים מגיע עם תחושה שהוא בסדר, ושהקשיים בזוגיות נובעים מההתנהגות של הצד השני. כשזה המצב, השלב הראשון בתהליך יהיה לסייע לשני הצדדים להבין ששניהם צריכים לשנות הרגלים, דפוסי חשיבה והתנהלות.

רמת שיתוף הפעולה של המטופלים והאתגר של המטפל

בטיפולים אישיים, האדם מגיע לטיפול מיוזמתו, ולכן רמת שיתוף הפעולה תהיה בדרך כלל גבוהה (גם אם הוא מדחיק נושאים מסוימים או מתקשה לדבר עליהם). לעומת זאת, כששני בני אדם מגיעים לטיפול, במקרים רבים אחד מהם מעוניין בתהליך והשני לא, או הרבה פחות מהראשון.

זהו אחד האתגרים המרכזיים של ייעוץ זוגי, לרתום את שני הצדדים לתהליך ולהטעין את שניהם במוטיבציה מרבית.

התהליך הטיפולי

בטיפול אישי, העבודה היא על בעיות אישיות. בחלק מהמקרים התהליך יכלול צלילה אל השורשים של המצוקות, ויש גם מקרים שבהם ההתמקדות היא בפתרונות, כלומר פיתוח אסטרטגיות אפקטיביות להתמודדות עם כל בעיה.

ייעוץ זוגי שם דגש רב על שיפור התקשורת בין בני הזוג. המטרה היא לייצר תקשורת מקרבת שאינה שיפוטית, כזו שבה שני בני הזוג מקשיבים לחצי השני שלהם כדי להבין טוב יותר מה מניע אותו, מה הוא צריך, ממה הוא חושש, מה משמח אותו ועוד. קשב כזה הוא לא מובן מאליו, ולפעמים נדרש תרגול משמעותי שלו. הרווח משמעותי גם כן: תקשורת כנה ופתוחה יכולה לפתור כל משבר בזוגיות ולמנוע היווצרות משברים בעתיד.

בנוסף, תוקדש תשומת לב לסוגיות הספציפיות שמכבות את האהבה: התרחקות ואפילו ניכור, בגידה באמון, מריבות בלתי פוסקות או כל בעיה אחרת. גם במקרה הזה הדגש הוא על מציאת פתרונות פרקטיים. במידת הצורך, יועץ זוגי יפגוש את בני הזוג גם בנפרד, אם כי הבסיס הוא מפגשים זוגיים גלויים וכנים.

טיפול אישי במסגרת טיפול זוגי, ולהפך

חשוב להדגיש שלצד ההבדלים בין טיפול זוגי ואישי יש גם מכנה משותף, וכן השפעה הדדית. כשאדם עובר טיפול אישי, הוא בהכרח יהיה בן זוג טוב יותר. מי שמתקשים למצוא זוגיות, מכל סיבה שהיא, יוכלו לעשות זאת בקלות רבה יותר אחרי הטיפול ובעצם גם תוך כדי התהליך, ומי שכבר נמצאים בתוך מערכת יחסים משמעותית יהיו קשובים יותר ומחוברים יותר לפרטנר/ית.

באופן דומה, ייעוץ זוגי מחזק כמובן את מערכת היחסים ואפילו מציל אותה מהתפרקות, ובמקביל כל אחד מבני הזוג זוכה גם לתועלת אישית. כך למשל אם הזוגיות הייתה מעורערת עקב דימוי עצמי נמוך של אחד הצדדים, בסיום התהליך הביטחון העצמי שלו יהיה גבוה יותר והוא יבוא לידי ביטוי בכל תחומי החיים. בכל מקרה יש חשיבות רבה ליכולות של מי שמוביל את הטיפול, ולכן חשוב להסתייע יועץ זוגיות מנוסה, קשוב ומחויב.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים