חרדה היא רגש אנושי טבעי, או ליתר דיוק תגובה הישרדותית שמטרתה להגן עליכם מפני איומים פוטנציאליים. עם זאת, כאשר הפרעות חרדה הופכות לתופעה מתמשכת ובלתי נשלטת, הן יכולות להשפיע באופן משמעותי על כל היבטי החיים, כולל מערכות יחסים זוגיות.
קיים קשר מורכב ולעיתים דו סטרי בין הפרעות חרדה לבעיות בזוגיות, כאשר האחת משפיעה על השנייה ולהפך, לכן הפנייה אל ייעוץ זוגי יכולה לסייע לזוגות להתמודד עם אתגרים אלו – ולבנות מערכת יחסים בריאה וחזקה יותר.
הפרעות חרדה וזוגיות: מעגל קסמים
הפרעות חרדה יכולות להתבטא במגוון סימפטומים וביניהן התקפי חרדה, דאגנות יתר, פוביות והפרעה טורדנית כפייתית מסוגים שונים ועוד. כל אחד מהסימפטומים הללו עלול להשפיע על הדינמיקה הזוגית וליצור קשיים בתקשורת, באינטימיות הבינאישית וביכולת לבטוח בבן או בת הזוג.
לדוגמה, אדם שסובל מהתקפי חרדה עלול להימנע ממצבים חברתיים, או להתקשות לצאת מהבית. החששות והחרדות הללו למעשה מגבילים את הפעילויות המשותפות עם בן או בת הזוג ויוצרים, שלא במתכוון, תחושת בדידות וריחוק ולעיתים אפילו חילופי האשמות, זאת על אף שאיש בעצם לא אשם.
דאגנות יתר עלולה להוביל לחשדנות ולקנאה, בעוד שהפרעה טורדנית כפייתית עלולה להתבטא בצורך בשליטה ובביקורת וליצור מתחים ומריבות בזוגיות.
בנוסף, הקשר בין הפרעות חרדה לבעיות בזוגיות יכול להגיע גם מה"כיוון השני", כאשר בעיות קיימות בזוגיות עלולות להחמיר את תסמיני החרדה, אצל אנשים המאובחנים כחרדתיים.
כשיש משבר בזוגיות או קונפליקטים לא פתורים בין בני הזוג, חוסר תקשורת או תחושה של חוסר תמיכה, הדבר עלול להגביר את תחושת חוסר הביטחון והחרדה אצל כל אחד מהם. באופן כזה נוצר מעין "מעגל קסמים שלילי" ודו סטרי, שבו החרדה פוגעת בזוגיות ובמקביל הבעיות בזוגיות מחמירות את החרדה.
כיצד ייעוץ זוגי יכול לסייע?
ייעוץ זוגי מספק מרחב בטוח ותומך לזוגות לחקור את הקשר ביניהם על כל היבטיו, לטוב ולרע, לרבות מציאת הקשר בין הפרעות חרדה לבעיות שנוצרו בזוגיות.
המטרה של ייעוץ זוגי בקרב זוגות שהחרדה פלשה למערכת היחסים שלהם, היא לעזור לכל אחד מבני הזוג לפתח כלים ומיומנויות להתמודדות יעילה עם האתגרים שהחרדות הביאו איתן לזוגיות.
יועץ זוגיות מיומן יכול לסייע לזוגות בדרכים הבאות:
- זיהוי והבנת הקשר בין חרדה לבעיות בזוגיות – היועץ יסייע לזוג לזהות את דפוסי ההתנהגות והתקשורת הקשורים לחרדה, בין אם היא נמצאת אצל אחד מהם או אצל שניהם, ולנסות להבין כיצד הדפוסים הללו משפיעים על הדינמיקה הזוגית.
- פיתוח מיומנויות תקשורת – תקשורת פתוחה וכנה היא המפתח לזוגיות בריאה, במיוחד כאשר אחד מבני הזוג מתמודד עם הפרעת חרדה. היועץ יסייע לזוג לפתח מיומנויות תקשורת יעילות, כולל הקשבה אקטיבית, הבעת אמפתיה ושיפור היכולת לבטא רגשות ומחשבות באופן ברור – וגם להקשיב לאחר, ללא שיפוטיות.
- יצירת סביבה תומכת בתוך מערכת היחסים – יועץ יעודד את בני הזוג להביע תמיכה והבנה הדדית, ולפתח דרכים לסייע זה לזה להתמודד עם תסמיני החרדה.
- לימוד טכניקות הרפיה והתמודדות עם חרדה – היועץ יכול להציע טכניקות הרפיה וניהול מתחים כמו נשימות עמוקות, מדיטציה ודמיון מודרך, שיסייעו לבן הזוג המתמודד עם חרדה להפחית את עוצמת התסמינים ולהתמודד טוב יותר עם מצבי לחץ.
במקרים מסוימים, יועץ זוגיות עשוי להמליץ על טיפול משפחתי, בייחוד כאשר ישנם ילדים שמעורבים ונחשפים לביטויים החיצוניים של הבעיות בזוגיות כגון ויכוחים וריבים קולניים. טיפול משפחתי יכול לסייע לכל בני המשפחה להבין את השפעות החרדה על הדינמיקה המשפחתית, ולפתח דרכים לתמוך זה בזה וליצור סביבה ביתית רגועה ובטוחה יותר.
מתי כדאי לפנות לייעוץ זוגי?
מומלץ לפנות לייעוץ זוגי כאשר הפרעות חרדה משפיעות על מערכת היחסים ויוצרות קשיים בתקשורת, באינטימיות או בתחושת הביטחון והתמיכה, שאמורים להיות חלק מכל מערכת יחסים זוגית אוהבת.
אם החרדה אינה הגורם הישיר לבעיות בזוגיות, ייעוץ זוגי יכול לסייע לבני הזוג לפתח כלים ומיומנויות להתמודדות עם האתגרים ולשיפור התקשורת והקשר ביניהם.
חשוב לזכור, הייעוץ זוגי אינו מהווה תחליף לטיפול פרטני בהפרעות חרדה אלא רק תוספת המעניקה תמיכה בתהליך. אם אחד מבני הזוג מתמודד עם הפרעת חרדה, מומלץ בהחלט לפנות גם לטיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי על מנת לקבל אבחון וטיפול מתאים. ייעוץ זוגי וטיפול פרטני עשויים להיות שילוב מנצח ולתמוך בתהליך ההחלמה והצמיחה האישית והזוגית.