איך טיפול משפחתי משפיע על הזוגיות?

בתוך המארג העדין של התא המשפחתי, הזוגיות היא הלב הפועם. כאשר היציבות של אותו לב מתערערת, ההשלכות מורגשות בכל פינה בבית. טיפול משפחתי, המיועד לחזק את הקשרים המשפחתיים ולפתור קונפליקטים, עשוי להשפיע באופן משמעותי גם על הזוגיות של ההורים ולסייע להם לחזק אותה.

במקרים מסוימים בעיות בזוגיות משפיעות דווקא על הטיפול המשפחתי ולא תמיד לטובה, מצב שחשוב להבין את השורש שלו – ולעיתים לשקול ייעוץ זוגי במקביל.

כיצד משפיע טיפול משפחתי על הזוגיות?

טיפול משפחתי, בהגדרתו, מתמקד בשיפור התקשורת והיחסים בין כל בני המשפחה. תהליך זה עשוי להשפיע על הזוגיות במספר דרכים:

  • הגברת המודעות – הטיפול מספק מרחב בטוח לכל בני המשפחה לבטא את רגשותיהם ולשתף בחוויותיהם. זה עשוי לעזור לבני הזוג להבין טוב יותר את נקודת המבט של בן הזוג השני, להגביר את האמפתיה ולהעמיק את הקשר הזוגי.
  • שיפור התקשורת – במהלך הטיפול המשפחתי, בני המשפחה לומדים כלים לתקשורת יעילה אחד עם השני, מבינים באיזו דרך ניתן להקשיב, מבלי שהצד השני ירגיש ששופטים אותו וכיצד לנסח באופן ברור את הרגשות והצרכים האישיים, מבלי להיקלע להאשמות. מיומנויות אלה יכולות לשמש את בני הזוג גם בתקשורת ביניהם, וכך לשפר את הזוגיות.
  • פתרון קונפליקטים – הטיפול מסייע למשפחה לפתח אסטרטגיות לפתרון קונפליקטים בצורה בונה. אסטרטגיות אלה יכולות לסייע לבני הזוג לנהל את הקונפליקטים ביניהם בצורה בריאה יותר וכך לחזק את הזוגיות, כך שנוצר למעשה מעגל תמיכה פנימי שמחזק את כל בני המשפחה.

טיפול משפחתי מעודד את בני המשפחה לתמוך ולעזור זה לזה להתמודד עם אתגרים ועם מצבים שונים שהחיים מזמנים להם. תוך כדי תהליך הלמידה והעיבוד, בני הזוג עשויים להרגיש יותר מחוברים ונתמכים, וכך לחזק את הקשר הזוגי.

כיצד בעיות בזוגיות יכולות להשפיע על הטיפול המשפחתי?

קונפליקטים או משבר בזוגיות עלולים ליצור אווירה מתוחה בבית, להשפיע על הדינמיקה המשפחתית ולפגוע בתהליך הטיפולי. ילדים רגישים מאוד למתח בין הוריהם, וזה עלול לגרום להם לחרדה, לקשיים רגשיים ולהתנהגויות לא רצויות. קשיים אלה עלולים להפריע למהלך הטיפול המשפחתי ולהקשות על השגת המטרות הטיפוליות.

גם כאשר הסטרס בו שרויים ההורים אינו קשור למערכת היחסים ביניהם או עם ילדיהם, אלא לעניינים "חיצוניים" כמו אירועי חיים משמעותיים שקרו – למשל, מוות של אדם קרוב, גירושין במשפחה, מלחמה או בעיות התנהגות של אחד מהילדים, בסופו של דבר כל בני המשפחה יוצאים נפסדים כשההורים אינם מודעים להשפעה שיש למתח הזה על כל מי שמתגורר בבית.

מטרת הטיפול המשפחתי, אם כן, היא לשפר את התקשורת המשפחתית ככל שניתן, כדי שהילדים וההורים יהוו מקורות של תמיכה זה לזה והטיפול אכן יישא פירות.

האם טיפול משפחתי יכול להחליף טיפול זוגי?

טיפול משפחתי וטיפול זוגי הם שני סוגי טיפול שונים, שלכל אחד מהם מטרות ויתרונות ייחודיים. הטיפול מתמקד בשיפור היחסים והתקשורת בין כל בני המשפחה, בעוד שטיפול זוגי מתמקד ספציפית בזוגיות של בני הזוג.

במקרים בהם הקשיים בזוגיות משפיעים באופן משמעותי על הדינמיקה המשפחתית, הטיפול עשוי להיות מועיל. עם זאת, הטיפול אינו יכול להחליף טיפול זוגי במקרים בהם בני הזוג זקוקים לעזרה מקצועית להתמודד עם קשיים ספציפיים בזוגיות שלהם, כגון בעיות אינטימיות, בגידות או קונפליקטים עמוקים.

במקרים בהם בני הזוג מתמודדים עם משבר בזוגיות, שילוב של טיפול זוגי וטיפול משפחתי עשוי להיות התמהיל היעיל והטוב ביותר שתוביל ליצירת אווירה משפחתית רגועה, תומכת ובריאה יותר.

איך יועץ זוגיות יכול לעזור למשפחה שנמצאת בטיפול?

יועץ זוגיות יכול למלא תפקיד חשוב בתמיכה במשפחה שנמצאת בטיפול. הוא יכול לספק לבני הזוג כלים ומיומנויות לשיפור התקשורת והיחסים ביניהם, לעזור להם לפתור קונפליקטים בצורה בונה, ולתמוך בהם בתהליך הטיפולי המשפחתי. יועץ זוגיות יכול גם לעזור לבני הזוג להבין כיצד הקשיים בזוגיות שלהם משפיעים על ילדיהם, ולפתח אסטרטגיות להתמודדות עם ההשפעות הללו.

טיפול משפחתי לצד ייעוץ זוגי יכולים לסייע למשפחות להתמודד עם אתגרים ולשפר את איכות חייהם, לכן שילוב של שני סוגי הטיפול עשוי להיות הדרך הטובה ויעילה ביותר לחזק את הקשר הזוגי, לשפר את הדינמיקה המשפחתית וליצור בית חם ותומך עבור כל בני המשפחה.

אביגדור יזדי

אביגדור יזדי מטפל זוגי ואישי,

מלווה זוגות במחשבות על גירושין לשיקום היחסים מבפנים
וביסוס זוגיות בריאה מלאת ביטחון בגישת יחסינו לכאן
תוך שילוב כלים מעולמות האימון האדלריאני, גישור משפחתי, CBT, טיפול בטראומה וחרדות בגישת' NLP ליווי בגמילה מהתמכרויות ופסיכולוגיה חיובית.

תוכן עניינים